function disSel(target){ if (typeof target.onselectstart!="undefined") target.onselectstart=function(){return false} else if (typeof target.style.MozUserSelect!="undefined") target.style.MozUserSelect="none" else target.onmousedown=function(){return false} target.style.cursor = "default" }
Lost Password?

A password will be emailed to you. You will be able to change your password and other profile details once you have logged in.

Αιγινήτικη Κουζίνα με Φιστίκι

fistiki_pasteli

Το Αιγινήτικο φιστίκι, βασική καλλιέργεια του νησιού από τη δεκαετία του ‘20, έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο μετά την καταχώρησή του ως ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης), από τον αρμόδιο επίτροπο της ευρωπαϊκής ένωσης, το 1996. Ένα καινούριο αστέρι είχε γεννηθεί στην παγκόσμια διατροφική αλυσίδα, ένα αστέρι με άπειρες δυνατότητες που έμενε, και μένει, να διερευνηθούν.
Παραδοσιακά, καταναλωνόταν κυρίως, ωμό ή ψημένο, σαν ένας γευστικός και αρωματικός καρπός, κι επίσης συνήθιζαν οι νοικοκυρές να το χρησιμοποιούν για να φτιάξουν σιροπιαστά γλυκά, όπως μελαχρινή, μπακλαβά, κανταΐφι και σαραγλί, αλλά και φιστικάτα, σοκολατάκια, κουλουράκια, παξιμαδάκια, γλυκό κουταλιού, παστέλι, ακόμα και λικέρ.

Στις μέρες μας, η τοπική Αιγινήτικη κουζίνα αξιοποιεί με μαεστρία, αυτό το πολύτιμο τοπικό προϊόν. Οι σύγχρονοι μάγειρες, χρησιμοποιώντας τις προσωπικές τους δεξιότητες και την φαντασία τους, με ευρηματικότητα δημιουργούν καλοφτιαγμένα πιάτα εμπλουτισμένα με το άρωμα του και την γεύση του. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που το φεστιβάλ φιστικιού είναι θεσμός για την τοπική κοινωνία και τους επισκέπτες του νησιού.

Στόχος μας να αξιοποιηθούν οι μεγάλες δυνατότητες που έχει το φιστίκι Αιγίνης, να ανανεώσουμε τα menu μας, να δημιουργήσουμε νέους συνδυασμούς γεύσεων, έτσι ώστε ν΄ αναπτύξουμε τον γαστρονομικό τουρισμό και να κάνουμε τα προϊόντα μας ακόμα πιο γνωστά.

Νόστιμες συνταγές, με το φιστίκι Αιγίνης να έχει τον πρώτο λόγο, μας δίνουν πλούσια, γευστικά πιάτα που μπορούν να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Πέστο φιστικιού για να νοστιμίσετε τα ζυμαρικά σας ή να συνοδεύσετε καθημερινά γρήγορα γεύματα με βάση το ψωμί. Σαλάτες, όπως μελιτζανοσαλάτα, ή πράσινες σαλάτες πασπαλισμένες με τριμμένο φιστίκι, ακόμα και σκορδαλιά, ενώ ο συνδυασμός με κοτόπουλο η χοιρινό είναι πραγματική αποκάλυψη.

Λουκάνικα γεμιστά με φιστίκι, φέτα σαγανάκι παναρισμένη σε χοντροκομμένο φιστίκι και μέλι, σαρδέλες φιλέτο παντρεμένες με φιστίκι ή κατσούλες γεμιστές, είναι μερικές μόνο από τις γευστικές εμπειρίες που ντόπιοι και επισκέπτες απολαμβάνουν, τρώγοντας, στα εστιατόρια, στα ταβερνάκια και στα ξενοδοχεία της Αίγινας.

Ένα είναι σίγουρο, το μέλλον διαγράφεται λαμπρό και δημιουργικό για την φιλόξενη Αίγινα με πολλές ευφάνταστες και καινούργιες γεύσεις

Ο Eπίτροπος είναι στην ευχάριστη θέση να περιλάβει την ονομασία αυτή στον κατάλογο των καταχωρίσεων ΠΟΠ-ΠΓΕ.

Βρυξέλλες, 2 Ιουλίου 1996

Μοιραστείτε το Άρθρο

Σχετικά Άρθρα