function disSel(target){ if (typeof target.onselectstart!="undefined") target.onselectstart=function(){return false} else if (typeof target.style.MozUserSelect!="undefined") target.style.MozUserSelect="none" else target.onmousedown=function(){return false} target.style.cursor = "default" }
Lost Password?

A password will be emailed to you. You will be able to change your password and other profile details once you have logged in.

Το Φιστίκι της Αίγινας

fistiki_dentro_aegina

Οι πρώτες φιστικιές ήρθαν στο νησί στα τέλη του 19ου αιώνα και αρκετές φυτεύτηκαν μεταξύ 1920 και 1940, αφού είχε ήδη παρατηρηθεί η καλή εδαφική προσαρμογή του δένδρου και η ανταποδοτικότητά του.  Η φιστικιά στήριξε σε μεγάλο βαθμό την τοπική οικονομία, κι ακόμα και σήμερα η συμβολή της στο εισόδημα των νοικοκυριών είναι σημαντική καθώς η αλυσίδα καλλιέργειας –τυποποίησης –εμπορίας δίνει μεροκάματο σε πολλούς Αιγινήτες. Το σπουδαιότερο, όμως, είναι η συμβολή της στη διατήρηση του χαρακτήρα του τόπου, αφού απέτρεψε την ολοκληρωτική οικοπεδοποίηση και τη μετατροπή του σε προάστιο της Αθήνας.

Γιατί είναι το φιστίκι Αιγίνης μοναδικό;

Το "φιστίκι Αιγίνης" είναι από το 1996 προϊόν Π.Ο.Π. (Προστατευόμενη Ονομασίας Προέλευσης). Ένας σπάνιος συνδυασμός παραγόντων του δίνει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που το έχουν κάνει διάσημο. Είναι μια πρωτιά που χρωστάει στο ξηροθερμικό περιβάλλον, στη γειτνίαση της θάλασσας, και στα ασβεστολιθικά πετρώματα του νησιού. Ακόμα, το ρόλο τους παίζουν το σχετικά άγονο έδαφος, η ημιξηρική καλλιέργεια, η περιορισμένη χρήση λιπασμάτων, η χαμηλή υγρασία και η μικρή παραγωγικότητα, με αποτέλεσμα να παράγεται ένας πραγματικά ευγενής καρπός, με μεγάλη περιεκτικότητα αποθησαυριστικών όσο και υγιεινών ουσιών. Η ξήρανση στον ήλιο ενισχύει εντυπωσιακά τις οργανοληπτικές ιδιότητές του.

Τα καλά του φιστικιού.

Τα φιστίκια χαρακτηρίζονται σαν μια σούπερ συμπυκνωμένη τροφή. Είναι από τα λίγα τρόφιμα που σε μικρή ποσότητα μας δίνουν σχεδόν  όλα όσα χρειαζόμαστε. Πιο συγκεκριμένα, μια μόλις χούφτα καλύπτει ένα σημαντικό ποσοστό των ημερήσιων αναγκών σε ενέργεια, καλά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, βιταμίνες (ιδιαιτέρως του συμπλέγματος Β), μέταλλα και ευεργετικά αντιοξειδωτικά συστατικά. Όσο για τη νοστιμιά, δοκιμάστε το και θα δείτε.

Γι αυτό κι είναι το προϊόν που ο κάθε επισκέπτης της Αίγινας κουβαλάει στα μπαγκάζια του φεύγοντας. Γι αυτό κι είναι το προϊόν που όλο το νησί γιορτάζει κάθε Σεπτέμβρη στη συγκομιδή του καρπού του με το Φεστιβάλ Φιστικιού. Μην το χάσετε.

Μοιραστείτε το Άρθρο

Σχετικά Άρθρα