Lost Password?

A password will be emailed to you. You will be able to change your password and other profile details once you have logged in.

Η Κεραμική Τέχνη στην Αίγινα

art_aegina_2

Η κεραμική της Αίγινας, ένα από τα πρώτα επαγγέλματα στον πολιτισμό του ανθρώπου, έχει βαθιές ρίζες στη ιστορία του νησιού. Ευρήματα, στον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας, που χρονολογούνται από τη Νεολιθική Εποχή, έχουν σταθεί πολύτιμες μαρτυρίες για την καθημερινότητα των τότε κοινωνιών. Στους νεώτερους, πάντως, χρόνους, μια άλλη μαρτυρία – σταθμός είναι τα αιγινήτικα κανάτια, ονομαστά όσο και τα μνημεία του νησιού ή το περίφημο φιστίκι του.

Ξεκίνησαν να κατασκευάζονται το 1800, ή κι ακόμα πιο πριν. Λαϊκό και χρηστικό αντικείμενο, το κανάτι της Αίγινας ήταν φημισμένο ως το σκεύος που κρατούσε δροσερό το νερό – το άφηνες γεμάτο στο περβάζι του παραθύρου σου, εκείνα τα προ ψυγείων, προ πάγου, χρόνια, και ξεδιψούσες τις ζεστές καλοκαιρινές νύχτες. Ο λόγος ήταν η ίδια η σύσταση της πρώτης του ύλης – της αργιλόμαζαςή πασπάρας, όπως είναι γνωστό αυτό το ιδιόμορφο χώμα του νησιού. Τα κεραμικά που φτιάχνονταν από την αργιλόμαζα, ανάσαιναν, ήταν γεμάτα πόρους, γι αυτό και διατηρούνταν κρυστάλλινο το περιεχόμενό τους. Σε παλιότερες δεκαετίες υπήρχαν πολλά σπίτια που ασχολούνταν ως οικοτεχνίες με την παραγωγή τους, κι ο κάθε μάστορας έδινε τη δική του φόρμα στα κανάτια του, έτσι που αναγνώριζες με την πρώτη ματιά ποιος ήταν ο δημιουργός.

Σήμερα, τελευταίος υπηρέτης της τέχνης έχει μείνει ο ΝεκτάριοςΓκαρής, όπου μόνος πια σε όλο το νησί κατασκευάζει ακόμα αιγινήτικα κανάτια, και μαζί μ’ αυτά ό, τι άλλο υπάρχει σε παραδοσιακό, κεραμικό σκεύος: στοίβες τα πιθάρια, τα γιουβέτσια, οι γάστρες και οι γλάστρες, τα βάζα, σταχτοδοχεία, οι κούπες, τα πιατικά, τα πιο ογκώδη αραδιασμένα στον περίβολο του εργαστηρίου, τα υπόλοιπα στριμωγμένα στο στενάχωρο εκθεσιακό χώρο. Άλλα άσπρα, άλλα κόκκινα, άλλα ζωγραφιστά, σε διάφορα ύψη και μεγέθη, φόρμες γεμάτες πλαστικότητα, με τα γυριστά χερούλια τους και τα δουλεμένα ξόμπλια.
Και πολλοί λεν πως έχει άλλη δροσιά το νερό μιας πηγής άμα το πίνεις μέσα από ένα κανάτι παρατημένο όλη νύχτα στο περβάζι σου, παρά το εμφιαλωμένο του ψυγείου. Κι ότι κανένα φαγητό δε ψήνεται τόσο νόστιμα όσο σε μια πήλινη γάστρα, και σ’ ένα φούρνο με ξύλα.

Μοιραστείτε το Άρθρο

Σχετικά Άρθρα